woensdag 16 april 2014

procesverslag divergent denken

De opdracht om ons te oefenen in divergent denken bestond uit 4 subopdrachten.

Het proces had moeten beginnen met deel 1 en 2 van de opdracht . Het bedenken van een innovatie behoefte in de eigen school. Het ligt voor de hand om hierbij een van de doelstellingen uit het verbeterplan te nemen. Het verbeteren van de opbrengsten begrijpend lezen. De innovatiebehoefte zou dan zijn om het verhogen/ verbeteren van de resultaten op gebied van begrijpend lezen..
De inhoudelijke leerbehoefte die uit deze innovatie behoefte afgeleid kan worden is hoe leer ik kinderen een tekst te begrijpen. Welke kennis en vaardigheden heeft de leerling nodig.

In het proces heb ik deze bovenstaande stappen overgeslagen. En gelijk begonnen met deel drie van de opdracht, het verzinnen van een divergente vraag gericht op leerlingen. Omdat ik opdracht 1 en 2 had overgeslagen was het lastig om richting voor de vraag te vinden. In mijn leerteam had (bijna) iedereen een vraag. Het proces om een goed vraag te kiezen was lastig. De criteria van de goede vraag leken duidelijk, maar riep ook discussie op. Daarbij was het te verleidelijk om inhoudelijk al op de vraag in te gaan. Met andere woorden, om het “wat” al te vragen. Het nam daardoor enige tijd in beslag om tot een gezamenlijke vraag te komen. Het uitwerken naar een ververs-idee is er niet van gekomen

Leerpunten zijn:
Ik heb me niet thuis gevoeld in deze leergroep en als gevolg heb ik me wat afzijdig gehouden van het proces.
Het stellen van een vraag die tot divergent denken aanzet is een lastige en behoeft derhalve voorbereiding. (ik schud ze niet uit m’n mouw)

Divergent denken vraagt van mij om uit m’n comfort zone te stappen. Aan de verleiding om in het “wat” te denken moet ik bewust weerstaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten