woensdag 16 april 2014

procesverslag divergent denken

De opdracht om ons te oefenen in divergent denken bestond uit 4 subopdrachten.

Het proces had moeten beginnen met deel 1 en 2 van de opdracht . Het bedenken van een innovatie behoefte in de eigen school. Het ligt voor de hand om hierbij een van de doelstellingen uit het verbeterplan te nemen. Het verbeteren van de opbrengsten begrijpend lezen. De innovatiebehoefte zou dan zijn om het verhogen/ verbeteren van de resultaten op gebied van begrijpend lezen..
De inhoudelijke leerbehoefte die uit deze innovatie behoefte afgeleid kan worden is hoe leer ik kinderen een tekst te begrijpen. Welke kennis en vaardigheden heeft de leerling nodig.

In het proces heb ik deze bovenstaande stappen overgeslagen. En gelijk begonnen met deel drie van de opdracht, het verzinnen van een divergente vraag gericht op leerlingen. Omdat ik opdracht 1 en 2 had overgeslagen was het lastig om richting voor de vraag te vinden. In mijn leerteam had (bijna) iedereen een vraag. Het proces om een goed vraag te kiezen was lastig. De criteria van de goede vraag leken duidelijk, maar riep ook discussie op. Daarbij was het te verleidelijk om inhoudelijk al op de vraag in te gaan. Met andere woorden, om het “wat” al te vragen. Het nam daardoor enige tijd in beslag om tot een gezamenlijke vraag te komen. Het uitwerken naar een ververs-idee is er niet van gekomen

Leerpunten zijn:
Ik heb me niet thuis gevoeld in deze leergroep en als gevolg heb ik me wat afzijdig gehouden van het proces.
Het stellen van een vraag die tot divergent denken aanzet is een lastige en behoeft derhalve voorbereiding. (ik schud ze niet uit m’n mouw)

Divergent denken vraagt van mij om uit m’n comfort zone te stappen. Aan de verleiding om in het “wat” te denken moet ik bewust weerstaan.

Mindmap

Mijn denkkronkels en verbindingen ten aanzien van leertheoriën in een mindmap verbeeld. Een fijn onderwerp waar voor mij een aantal dingen bij elkaar komen. Ik hoop dat ik dat in het plaatje duidelijk genoeg heb kunnen maken. Feedback is altijd welkom. Een probleem, ik krijg niet uitgevogeld hoe ik die mind map op m'n blog krijg. Iemand suggesties?

Nu weer over naar de orde van de dag. Morgen secretaressendag

Hierbij de link naar mijn Mindmap

https://www.dropbox.com/s/1c31u77ve47xg00/Screenshot%202014-04-22%2016.39.30.png

maandag 7 april 2014

Voor de troepen uit lopen en het effect van De Remmende Voorsprong


In het kader van saboteren kan je leren mochten wij (studenten MLE) een aantal sabotage technieken verbeelden die zonder enige schroom in elke (onderwijs)organisatie uitgevoerd kunnen worden. Het saboteren van de ontwikkeling van de organisatie komt overal voor en wordt op veel plaatsen ervaren

Al bij het krijgen van de opdracht bleek dat sabotage technieken niet aangeleerd hoeven te worden. Zonder lang na te hoeven denken werden tal van technieken en methodieken geopperd en benoemd. Hieronder de verbeelding van een van de sabotage technieken;

Voor de troepen uitlopen!

Het voor de troepen uitlopen is iets wat menig (school)leider herkent, maar zich misschien niet altijd van bewust is. Ter illustratie; Met het doel duidelijk voor ogen wordt in het MT, op initiatief van de schoolleider, een traject uitgezet. Natuurlijk worden doel en traject gedeeld met het team. Het traject wordt in de aanvangsfase zelfs aangepast. De schoolleider is immers niet doof voor de mening van zijn team als blijkt men vind dat het traject van A naar Beter bij voorkeur via C (Consensus en Commitment) loopt.

Allez, men kan van start en zo gezegd zo gedaan. Er wordt bij A begonnen en aangekomen bij C blijkt niet iedereen het tempo te kunnen bijhouden. En dat terwijl de schoolleider nog zo z'n best heeft gedaan om de weg te plaveien. Hij loopt voor zijn troepen uit met het risico ze te verliezen.

Blijft de (school)leider voor zijn troepen uitlopen, dan ontstaat er bij zijn teamleden minder motivatie, minder betrokkenheid en minder commitment. Het lukt immers niet om de leider bij te houden. Het tempo van ontwikkeling van het team wordt minder. Daar waar de voorsprong van de leider in de beginfase motiverend werkte, heeft de voorsprong van de leider nu een tegengesteld effect. En zie daar De Remmende Voorsprong.

Wat de schoolleider zich niet heeft gerealiseerd is dat hij een voorsprong op zijn team heeft omdat hij zich al veel langer met het traject en het doel bezig houdt. Hij zal daarom heel bewust kleine stapjes moeten nemen en zich er iedere keer van vergewissen of zijn teamleden nog op het goede spoor zitten en of ook voor hen doel en richting nog helder en duidelijk zijn. Tempo vasthouden of zelfs versnellen is goed, maar alleen wanneer de anderen "het wiel kan houden".

Op ons plaatje is het duidelijk. De leider is zijn team nog net niet kwijt, maar het is zaak dat hij even halt houdt om hen te laten recupereren.